Naslov Ozaveščanje o varni rabi interneta

Število uporabnikov interneta se veča, na drugi strani pa se povečuje tudi spletni kriminal, zato je ozaveščanje o varni rabi spleta zelo dobrodošlo, piše Dnevnik.

5. februarja je bil svetovni dan varne rabe interneta, pri projektih pa je sodelovalo skoraj 40 držav. Sodeloval je tudi projekt SAFE-SI, slovenska točka osveščanja o varni rabi interneta. Nevarnosti na spletu na uporabnika prežijo od trenutka priklopa, tega pa se moramo zavedati. Otroke lahko zato naučimo, da zrastejo z zavedanjem o nevarnostih interneta. S protivirusnimi programi se lahko zaščitimo pred vsiljivci, vendar jih moramo redno osveževati. Mladi z izmenjavo datotek pogosto sami pridobijo viruse, pa se tega sploh ne zavedajo. Tudi varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek opozarja na spletno problematiko, širjenje nestrpnosti, pozivanje k sovražnosti in drugo kratenje človekovih pravic na spletu.

Nekateri menijo, da bi morala država spremeniti zakon o medijih, drugo zakonodajo pa prilagoditi napredku komunikacij na internetu. Med bolj problematična svetovna področja zagotovo sodi otroška pornografija. Prvi korak države bo zagotovo ustanovitev klicnega centra, kamor bodo lahko uporabniki interneta prijavili škodljive in nezakonite vsebine.

Vir: Kontić, Vita. Starši ogoljufani, otroci nadlegovani. Dnevnik, 6.2.2007

Datum 13.02.2007
Print