Naslov Politični spletni dnevniki doma in po svetu

S pomočjo političnih spletnih dnevnikov je moč podajati informacije, izobraževati in dvosmerno komunicirati, poleg tega pa lahko tudi spodbujajo k delovanju, piše Mediawatch.

Politične odločitve se danes sprejemajo daleč stran od malega človeka, med ljudmi pa zaradi ignorance politikov in nepravih odločitev vlada zaničevanje politike. Za mlade sta danes značilni apatija in nizka volilna udeležba. Nove možnosti političnega sodelovanja odpira elektronska demokracija. Med elektronska orodja lahko uvrstimo e-dostop, spletno anketiranje, spletno peticijo, spletni forum, politične spletne dnevnike, e-referendum in e-volitve. Pisci političnih spletnih dnevnikov svoje bralce obveščajo o novostih s področij, na katerih delujejo, odpirajo debate ter razkrivajo svoje poglede. Politične spletne dnevnike lahko ločimo na dve smeri: politiki-ljudje in ljudje-politiki. Prva oblika je v tujini precej razvita, spletni dnevnik piše politik. Druga oblika je seveda bolj pogosta, gre pa za pisanje ljudi o politiki.

Spletni dnevniki oziroma blogi so edinstven komunikacijski kanal, dostopni so vsem, kar omogoča izjemno hitro širjenje informacij. V ZDA im svoj blog že skoraj vsak državljan, blogosfera je izjemno razvita, v Iranu pa so blogi rezervirani za upornike proti režimu. So edini komunikacijski kanal, ki ni obremenjen z vladno cenzuro in tako igrajo pomembno vlogo, kar se tiče kritičnosti do režima in dogajanja v državi. V Sloveniji se blogi za zdaj posvečajo predvsem osebnemu izražanju, izključno političnih ni prav veliko. Med boljše lahko uvrstimo naslednje spletne dnevnike: Mežica v besedi in fotkah, Čuk Express, Libertarec in E-demokracija.si. Majhno število političnih dnevnikov lahko pojasnimo s politično pasivnostjo in apatijo ter neizobraženostjo na področju spletnih storitev. Spletni dnevniki so še vedno obravnavani kot del alternativne kulture, kjer ima beseda alternativna negativen pomen oziroma predznak.

Slovenija se mora na področju uporabe IKT za izboljšanje političnih razmer še veliko naučiti na podlagi primerov iz tujine. Spletni dnevniki nosijo ogromen potencial, ki pa bo brez učenja ostal neizkoriščen oziroma ga bodo ljudje uporabljali predvsem za razčiščevanje lastnih problemov.

Vir: Savič, Domen; Kvas, Barbara. Demokratični potencial spletnih dnevnikov. Mediawatch, december 2006

Datum 12.06.2007
Print