Naslov Zgodovina spletnih trgovin

Prve spletne trgovine so nastale leta 1994. Od takrat je sledil hiter razvoj, ki je trajal vse do leta 2000, ko je sledil borzni zlom pikacom podjetij. Zlom je s trga odstranil vse nerentabilne trgovce, tisti pa, ki so ostali, so se prodaje lotili z bolj tehtnim premislekom. Danes je na voljo množica spletnih trgovin prodaja preko spleta pa je resna storitev v kateri se obračajo milijoni dolarjev.

Da so spletne trgovine lahko obstajale, sta bila potreba izpolnjena dva pogoja. Prvi je bil obstoj okolja, torej interneta, drugi pa varnost. Internet v današnji obliki je nastal leta 1990, prvi varni prenosi podatkov pa so bili omogočeni širši javnosti šele z letom 1994, ko je Netscape navigator začel podpirati protokol SSL.

Prve trgovine so svojo ponudbo prenesle na splet leta 1994. Eno izmed prvih podjetij je bilo Pizza Hut, zelo hitro pa so svojo ponudbo na splet preselile tudi cvetličarne. Tudi Amazon ima svoje začetke v letu 1994, prve knjige pa je začelo prodajati leta 1995. Tega leta je začel delovati tudi eBay, in sicer pod imenom Auctionweb.

Leta 2000 je prišlo do borznega poloma pikakom podjetij, ki ga je povzročilo tudi dejstvo, da spletni trgovci do tedaj niso prikazali dobička. Izjema so le pornografske spletne strani in trgovine, ki beležijo dobičke že od samih začetkov leta 1994. Propadlo je več kot 95 % spletnih podjetij in trgovin in preživeli so le redki. Med njimi je bil tudi Amazon, ki je leta 2003 prvič imel dobiček, kar pa je bilo povsem v skladu s poslovnim načrtom.

Vir: Šepetavc, Peter. Spletni Bazarji. Monitor, april 2006.
Datum 19.06.2007
Print