Naslov Amnesty opozarja na širjenje spletne cenzure

Amnesty International, organizacija za varovanje človekovih pravic, opozarja na širjenje državne cenzure spletnih vsebin, vse to pa utegne spremeniti podobo interneta, piše Dnevnik.

Represija interneta se je še pred nekaj leti izvajala le v nekaj državah, zdaj pa se je ta virus razširil v desetine držav. Amnesty aktivnega omejevanja svobode na spletu obtožuje Google, Microsoft in Yahoo. Kot ugotavljajo zadnje študije, internetno cenzuro v večjem obsegu izvaja 25 držav, vse več pa je zapiranja strani, ki imajo izrazito politično oziroma ideološko vsebino. Egipčan Abdul Kareem Nabeel Suleiman je bil zaradi žalitve islama na svoji spletni strani obsojen na štiri leta zapora.

V kratkem bo Amnesty International organizirala mednarodno konferenco, namenjeno zatiranju svobode govora na internetu, ki se je bo udeležilo kar nekaj pomembnih imen, med njimi tudi ustanovitelj Wikipedie, Jimmy Wales. S tem bo obeležena tudi prva obletnica strani irrepressible.info, ki je namenjena vsem, ki jim za svobodo govora na internetu ni vseeno.

Vir: Dnevnik, 6.6.2007

Datum 19.06.2007
Print