Naslov FBI in nadzor nad internetom

Pri spletnih aktivnostih smo nenehno nadzorovani, za to pa so poskrbeli tako hekerji kot fantje pri FBI, piše Dnevnik. Popolne zasebnosti na spletu ni mogoče pričakovati, lahko pa se pred zasledovalci vsaj do neke mere zaščitimo sami.

Zvezni preiskovalci urada FBI zbirajo obsežne podatkovne baze uporabnikov, kjer so navedeni podatki o imenu uporabnikov, spletnih naslovih in ključnih besedah oziroma vstopnih geslih. Tehnike urad sicer ni razkril, pomeni pa resen napad na zasebnost uporabnikov interneta. Zakonodaja FBI obvezuje, da opravi proces minimalizacije, s katerim se število preiskovanih uporabnikov kritično zmanjša, kar pomeni, da agenti lahko poslušajo telefonske pogovore, ki niso daljši od dveh minut, spletne komunikacije pa zakonodaja specifično ne obravnava, kar pomeni, da na tem področju ni določenih omejitev. Tudi hekerji postajajo vedno bolj inovativni pri vstopanju v domače računalnike, v zadnjem času so tako osredotočeni na uporabnike, ki imajo 24 ur odprt spletni dostop, vendar ga ne uporabljajo.

Uporabniki interneta so vedno bolj izpostavljeni, ustrezne zakonodaje na tem področju pa ni, zato so mnoge ameriške države že začele z uvajanjem svoje zakonodaje, ki bo preprečila vpogled v občutljive zasebne podatke posameznikov.

Vir: Zotlar Bolce, Nataša. FBI zaostruje nadzor nad internetom. Dnevnik, 31.5.2007

Datum 22.06.2007
Print