Naslov Zasvojenost z virtualnostjo

Večer je objavil intervju s Heliodorjem Cvetkom, direktorjem in psihoterapevtom mariborskega Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše. Pogovor je tekel o posledicah uporabe virtualnih medijev komunikacije.

  • Posledice so zelo obsežne, saj internet v družbi igra negativno in pozitivno vlogo. Zagotavlja hiter dostop do informacij, je preprost za uporabo, manjša geografske razdalje med ljudmi. Na drugi strani pa se zmanjšuje osebna interakcija, saj se vedno manj srečujemo med seboj, vendar ljudje še nekaj časa ne bomo komunicirali samo s pomočjo različnih medijev. V družbi še vedno prevladujejo osebni odnosi, in kljub temu, da bo tehnični razvoj virtualnih medijev omogočil popolnoma neosebne odnose, bo človek ostal družbeno bitje.
  • Internet je danes medij mladih, ki so odraščali z razvojem računalniške tehnologije. Izoblikovala se je internetna kultura, saj se mladi na internetu redno srečujejo in komunicirajo. Vendar internet ne more zadovoljiti vseh človeških potreb, lahko zavzame le vlogo družbenega mašila. Ljudje, ki se ukvarjajo z otroki in mladino, ugotavljajo, da nekateri zaradi pretirane uporabe interneta trpijo socialno zavrtost.
  • Pritrjuje trditvi, da različne oblike virtualnega sveta človeka zasužnjijo, saj ljudje v namišljenih identitetah izgubijo občutek za realnost. Šele takrat, ko se pojavi kriza v pomanjkanju osebnih odnosov, se ljudje začnejo vračati v realnost.
  • Virtualni prijatelji, ki jih mladi spoznavajo preko interneta, so nestvarni prijatelji. Človeški odnosi v medmrežju so popačeni, saj ljudje po svoji čustveni naravi potrebujemo realno interakcijo.
  • Na spletu je veliko erotičnih vsebin. Preprečevanje seksualnih fantazij bi bilo neumno, saj ljudje pri določenem cilju zadovoljevanja skušamo uporabiti vse metode. Manj, kot so ljudje uspešni v realnosti, bolj se zatekajo k sanjarjenju. Večina ljudi ne more trajno zadovoljiti svojih seksualnih fantazij s pomočjo interneta, v primeru, da komu takšno življenje uspeva, pa je z njim nekaj narobe. Internet predstavlja bistveno manjše izpostavljanje kot pogovor v realnosti, zato ga za zadovoljevanje seksualnih fantazij pogosto uporabljajo ljudje z nizko samopodobo, nevrozo, anksioznostjo, itd.

Vir: Debenak, Miha. Bomo postali odvisni od virtualnega sveta. Večer, 27.8.2007

Vir Večer
Datum 31.08.2007
Print