Naslov Posmrtno življenje na spletu

Internet se danes uporablja za marsikaj, vse bolj tudi za posmrtno življenje znotraj spletnih socialnih omrežij, piše Reuters.

Za mlade je uporaba interneta nekaj vsakdanjega, zato se mnogim spletno posmrtno življenje, ki so ga v tujini poimenovali “death networking”, zdi primeren poklon. Razvila se je tudi spletna stran AlwaysRemembered, na kateri uporabniki lahko ustvarijo spominsko stran s slikami, pesmimi in drugimi gradivi. Delno so se v Veliki Britaniji tovrstne strani razširile tudi zaradi večjega števila umorov med mladimi. Med bolj popularnimi stranmi je tudi Gone To Soon, na kateri najdemo več kot 13.000 spletnih poklonov. Ustvarjalec strani pravi, da veliko obiskov privlačijo profili preminulih slavnih osebnosti, kot sta princesa Diana in Elvis, a vseeno je veliko obiskov namenjenih tudi običajnim ljudem. Mladi se preko spleta tudi nekoliko lažje izražajo in pokažejo svoja čustva.

Spletna spominska mesta pa so spodbudila tudi razmišljanja o spletnih pokopališčih in nagrobnikih. Nekateri pravijo, da bo prostora za grobove kmalu zmanjkalo, internet pa lahko ponudi lepo in drugačno nadomestilo.

Vir: Reuters, 2.9.2007

Datum 12.09.2007
Print