Naslov Obiskanost Second Life je precenjena

Ideja o virtualnem svetu in priložnostih, ki jih ta nudi za poslovanje, ni tako enostavna, kot pravijo mnogi, piše Wired.

Namesto, da bi okoli v Second Lifu poslovnih stavb podjetij Reebok in Coca-Cola mrgolelo ljudi, je okolica povsem prazna. Medijsko navdušenje je precejšnje, vendar ga virtualni svet ne upraviči. Število prebivalcev je junija preseglo 7 milijonov, vendar te številke nekoliko zavajajo. Veliko ljudi ima več kot en avatar oziroma svojo virtualno identiteto, število "enkratnih" avatarjev je nekaj manj kot 4 milijone, virtualni svet pa je v preteklih 30 dneh uporabljalo milijon uporabnikov. Po osnovnem učenju uporabe Second Lifa uporabnik skoraj nima več kaj početi, zato dejstvo, da je bilo 85 % avatarjev opuščenih, ne preseneča.

Najpopularnejši stvari sta denar in spolnost. Money Island, kjer lahko uporabnik zastonj prejme določeno vsoto lindenskih dolarjev, je v povprečnem junijskem dnevu obiskalo 136.000 obiskovalcev, sledil pa mu je Sexy Beach (133.000 obiskovalcev). IMB-ov Innovation Island je obiskalo 281 obiskovalcev, Coca-Colin prostor pa le 27. Podjetje Electric Sheep promovira Second Life, podjetja ga najemajo za stvaritev svojega virtualnega prostora, itd. Za najem podjetja Electric Sheep za stvaritev lastnega otoka, urejanje ter virtualno gradnjo lahko neko podjetje letno zapravi več 100.000 $. Zaposleni pravijo, da tu ne gre več za doseg in število obiskov, temveč za povezanost.

Virtualni svetovi se bodo razvili in kmalu bo internet poln različnih 3-D okolij. Trenutno pa velja, da virtualni svet Second Life jemlje precej denarja podjetjem, vrača pa jim bolj malo.

Vir: Wired, 24.7.2007

Vir Wired
Datum 13.09.2007
Print