Naslov Podeljene evropske nagrade na področju e-uprave

Pred kratkim so bile podeljene evropske nagrade na področju e-uprave.

Nagrade so se podeljevale v naslednjih kategorijah, zmagovalci pa so bili naslednji:

  • Za boljše javne storitve in službe: Horeca1 (One-stop.shop for Hotel Restaurant Cafe Licenses), mesto Amsterdam (NIZ). Aplikacija pomaga podjetnikom pri poizvedovanju o različnih vladnih dokumentih, ki jih morajo imeti za pridobitev licenc. Vsa vprašanja so na voljo na spletu, izpolniti pa morajo le en sam obrazec.
  • Za participacijo in transparentnost: Mypage (Self-service Citizen portal), Norge.no (norveško ministrstvo za javno administracijo in reforme.) Državljanom s portalom Mypage ponujajo več kot 200 storitev, v prvih 4 mesecih delovanja pa se je na portalu registriralo že več kot 200.000 uporabnikov.
  • Za družbeni vpliv in kohezivnost: Besancon.clic, mesto Besancon (FRA). Besancon računalnike, ki jih podjetja ne potrebujejo več, distribuira tja, kjer jih bolj potrebujejo. Med prejemniki računalnikov lahko najdemo osnovne šole, bolnišnice, domove za upokojence in nekaj senegalskih šol.
  • Za učinkovito in uporabno administracijo: DVDV (German Administration Services Directory), BIT (nemški portal zvezne uprave). DVDV je storitev, ki povezuje različne javne spletne storitve na ravni povezovanja računalnikov. Med seboj povezuje različne agencije in njihove spletne storitve.
  • Najbolj navdihujoča dobra praksa: OLPS (Online Police Station), italijanska policija. Aplikacijo OLSP je italijanska policija začela uporabljati februarja 2006. Virtualni vmesnik ponuja spletno pomoč in ponuja določene informacije, državljani lahko prenašajo različne obrazce, vlagajo pritožbe in prijavljajo domnevana kazniva dejanja.

Vir: Europes Information Society, 20.9.2007

Vir RTV Slovenija
Datum 10.10.2007
Print