Naslov Glasbena industrija lahko živi še bolje

Predstavljamo vam povzetek predavanja Andrewa Borlowskega, ki govori o glasbeni industriji in njeni prihodnosti. Predavanje je sicer iz leta 2004, vendar vsebuje še vedno zanimive napotke.  

Predavatelj nagovarja glasbeno industrijo, točneje predstavnike velikih glasbenih založb. Po njegovem mnenju imajo veliko srečo. Panoga v kateri so, je namreč zelo priljubljena. Ljudje bodo vedno želeli poslušati glasbo. Vložki založb v razvoj glasbe, ki jo prodajajo, so majhni. IBM ter Microsoft v razvoj tehnologije, ki jo prodajata svojim strankam, namenjata milijarde dolarjev sredstev, glasbeniki pa zahtevajo minimalen vložek glede na dobiček. Dolgoročne pogodbe o avtorskih pravicah pa založbam omogočajo neomejene prihodke iz tega naslova. 

Borlowski težavo vidi v napačnem ravnanju založb. V želji po čim večjih zaslužkih je namreč glasba, v katerikoli obliki se že prodaja, draga. To privede do največje težave s katero se sooča glasbena industrija: piratstva. Tega je po njegovem mnenju nemogoče izkoreniniti. Prav tako ne vidi smisla v kaznovanju najstnikov za uporabo nelegalne glasbe. 

Rešitve, ki jih predlaga glasbeni industriji, so različne. Od znižanja cene glasbe, ki bi povečala prodajo, do bolj dolgoročnega razmišljanja: prodajanje cele palete storitev, ne samo glasbe. S tem je mislil na prodajanje glasbenih pravic in ne le prodajanje glasbe na zgoščenkah, v fizični obliki. Glasbeni industriji namesto boja proti piratstvu svetuje uvedbo drugačnih načinov za pridobivanje denarja: na primer uvedbo davkov na zgoščenke, zapisovalnike. Ti bi se porazdelili na veliko ljudi, zato bi bili zelo nizki. 

Predavanje je torej kljub temu, da je bilo pred tremi leti še vedno zelo aktualno. Piratstvo še vedno ni izkoreninjeno, v zadnjem času smo priča veliko novim tožbam proti piratom, predvsem v ZDA. Se je pa uresničil eden izmed predlogov, ki jih je Borlowski imel: nekatere velike glasbene založbe so že začele prodajati glasbo brez protipiratske zaščite. 

Vir: How the music biz can live forever, get even richer, and be loved. The Register, 23.9.2004.

Datum 17.10.2007
Print