Naslov Kubanski blogerji se borijo proti vladnemu nadzoru medijev in informacij

Kubanci so za pisanje bloga pripravljeni storiti marsikaj, piše Reuters. Nekateri se celo oblečejo kot turisti, odpravijo do hotela z internetno povezavo, osebje pozdravijo v nemščini, nato pa z novim zapisom osvežijo svoj spletni dnevnik.

Blogerji se borijo proti vladnemu nadzoru medijev in informacij, svetu pa bi radi ponudili drugačen pogled na življenje v enostrankarski državi. Soočajo pa se z mnogimi težavami. Ena ura internetnega dostopa v hotelu stane okoli 6 $, kar je enako dvotedenski povprečni kubanski plači. Bralci kubanskih blogov so najpogosteje tujci, saj ima dostop do interneta 200.000 Kubancev, kar sta le 2 % celotne populacije. Kubanci si lahko odprejo svoje e-poštne naslove, do katerih nato dostopajo na posebnih poštnih terminalih, kjer lahko spremljajo tudi kubanske spletne strani. Dostop do ostalega svetovnega spleta je blokiran. Kubanska vlada za stanje krivi ameriške sankcije, ki naj bi Kubi onemogočale dostop do podvodnih optičnih kablov, kritiki pa pravijo, da je to samo izgovor za nadzorovanje svetovnega spleta.

Na drugi strani ima svoj spletni dnevnik kar nekaj vladnih podpornikov, vendar večina ne piše kritično o vsakodnevnem življenju na Kubi.

Vir: Reuters, 9.10.2007

Datum 19.10.2007
Print