Naslov Tri slovenske porodnišnice že uporabljajo e-prijavo rojstev

Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna je med slovenskimi porodnišnicami tretja, ki je prešla na elektronski postopek prijavljanja rojstev. Prva je to vpeljala Splošna bolnišnica Maribor, sledila pa ji je še Splošna bolnišnica Novo mesto.

Omenjene porodnišnice so bile pilotne v projektu, ki je tako zaključil uvajalno fazo. Od konca septembra je bilo opravljenih 158 e-prijav rojstev. Prva faza e-prijave rojstva je določitev enotne matične številke občana (EMŠO), izvršita pa se lahko tudi prijava rojstva v matični register in prijava stalnega prebivališča v register stalnega prebivalstva. Na elektronski način prijavljanja rojstev bo postopoma prešlo še ostalih 11 slovenskih porodnišnic. Staršem bo prihranjena pot na upravno enoto, čas pridobitve zdravstvene izkaznice bo krajši, hitreje pa bo določena tudi davčna številka ter ostali dokumenti.

Postopek sam je varen, saj je vstop v sistem možen le z digitalnim kvalificiranim potrdilom SIGOV CA ali SIGEN CA. Informacijsko podporo projekta izvaja podjetje Genis, d.o.o.

Vir: E-uprava, 17.10.2007

Datum 30.10.2007
Print