Naslov Ameriški medijski giganti zahtevajo spoštovanje avtorskih pravic

Skupina podjetij iz internetne ter medijske industrije je izdala skupno sporočilo za javnost, v katerem so zapisana načela, ki bodo omogočala nadaljnji razvoj uporabniško proizvedenih vsebin.

Velika težava na internetu je namreč nespoštovanje avtorskih pravic. Portali, ki objavljajo uporabniško proizvedene vsebine, imajo namreč zelo slab nadzor nad tem, kaj objavijo. Tako se velikokrat objavijo tudi vsebine, ki so avtorsko zaščitene in za katere nimajo dovoljenja za objavo.

V ta namen so podjetja CBS, Dailymotion, Fox Entertainment Group, Microsoft, MySpace, NBC Universal, Veoh Networks, Viacom in The Walt Disney Company sestavila seznam z naslednjimi zahtevami in pravili:

  • takojšnja uvedba tehnologije za preprečitev objave vsebin, ki so avtorsko zaščitene na portalih za objavljanje vsebin,
  • redno posodabljanje teh tehnologij,
  • sodelovanje in s tem zagotavljanje pravičnega delovanja tovrstne tehnologije,
  • iskanje in odstranjevanje povezav na strani, katerih namen je razširjanje nezakonito pridobljenih vsebin,
  • zavzemanje za vsebinsko bogatih spletnih portalov, ki temeljijo na vsebinah z vsemi dovoljenji.

Tovrstna pravila so se napovedovala že nekaj časa, posredni krivec zanje pa je Googlov YouTube. Na njem so namreč začeli z objavljanjem zaščitenih video posnetkov, kar je imelo za posledico številne tožbe lastnikov posnetkov, v večini primerov so to velike filmske založbe.

Vir:Internet and Media Industry Leaders Unveil Principles to Foster Online Innovation While Protecting Copyrights. The Walt Disney Company, 18.10.2007.

Datum 08.11.2007
Print