Naslov Boj za omejitev internetnega sledenja

Skupina devetih organizacij potrošnikov in organizacij, ki skrbijo za zasebnost na internetu, je ameriško Zvezno trgovsko komisijo pozvala, naj ustvari seznam internetnih uporabnikov, ki ne želijo, da se njihove spletne dejavnosti beležijo in uporabljajo v oglaševalske namene.

Njihova ideja je ustanovitev seznama, na katerega bi se vpisali tisti, ki jih uporaba njihove spletne zgodovine moti. V ZDA sicer že obstaja podoben seznam, ki je namenjen tistim, ki se želijo izogniti klicem raziskovalnih služb, ki iščejo sodelujoče za svoje ankete. Tovrstni seznam je bil med potrošniki zelo dobro sprejet. Na njega so namreč potrošniki vpisali kar 145 milijonov številk.

Sistem bi deloval na temelju piškotkov, s pomočjo katerih bi ustrezno označili računalnike oseb, ki ne želijo, da se njihovi podatki beležijo. Podobno deluje tudi sistem sledenja.

Zanimivo bo spremljati odziv velikih oglaševalskih podjetij, ki s pomočjo podatkovnega rudarjenja, ki jim ga omogočajo tovrstni podatki, posredujejo relevantne oglase potrošnikom.

Vir: Reuters, 1.11.2007.

Datum 12.11.2007
Print