Naslov Prodaja glasbe na zgoščenkah upada

Raziskava, ki jo je opravil eMarketer, kaže, da prodaja glasbe prek običajnih tržnih poti, torej na zgoščenkah, še naprej vztrajno pada.

Kljub nekaterim novim virom zaslužka, kot sta prodaja glasbe v digitalni obliki preko interneta in preko mobilnih telefonov, so njihovi zaslužki iz leta v leto manjši. eMarketer predvideva, da bodo zaslužki glasbene industrije do leta 2011 padli na 26,2 milijarde ameriških dolarjev. Leta 2006 so znašali 31,8 milijarde, gre torej za skoraj 17 % upad.

Velik udarec za glasbene založbe je tudi odhod nekaterih največjih zvezd k manjšim založbam, ali pa celo podjetjem, ki do sedaj niso bila neposredno vpletena v glasbeno industrijo. Podatek priča o tem, da glasbene založbe ne držijo koraka s časom.

Za zanimiv korak se je pred časom odločila rock skupina Radiohead. Svoj album so na internetu prodajali za ceno, ki so jo kupci določili sami (lahko je bila tudi nič). Povprečna cena je bila tako 2,26 dolarja. Neugodno je tudi dejstvo, da je po svetu le 38 % ljudi, ki so bili pripravljeni za ta album plačati, čeprav so, kot že rečeno, ceno lahko določili sami.

Vir: eMarketer, 14.11.2007.

Datum 19.11.2007
Print