Naslov Nam grozi hladna vojna na spletu?

McAfee, je v svojem poročilu o varnosti zapisal, da svetu grozi nov način merjenja moči: napadi prek interneta.

Ocenjujejo, da kar 120 držav po vsem svetu razvija orodja, ki bi bila lahko uporabljena za napad na strateška področja sovražnih držav, kot je finančni trg, vladni računalniški sistemi in podobno. Glavno delo naj bi opravljale obveščevalne službe držav, ki iščejo slabosti omrežij nasprotnikov, pri tem pa si pomagajo z novimi naprednimi tehnologijami.

Strokovnjaki pri McAfee države pozivajo, naj okrepijo svojo varnost pred kiber napadi, saj je internetni terorizem postal nekaj vsakdanjega, v prihodnosti pa se bo le še stopnjeval.

V poročilu je izpostavljena Kitajska, ki naj bi bila leglo kiber kriminala. Iz te države naj bi v preteklosti potekali napadi na ZDA, Indijo in Nemčijo. Kitajci naj bi bili, tako trdi McAfee,  prvi, ki so kiber napade izkoristili v politične in vojaške namene.

Prek kratkim smo bili priča napadom na Estonijo, ki je doživela izpad tisočih, sicer izredno pomembnih spletnih mest po vsej državi. V ta namen so varnostne agencije in organizacije, med njimi je tudi NATO, že napovedale okrepljen boj proti tovrstnemu kriminalu.

Vir: InternetNews, 29.22.2007.

Datum 07.12.2007
Print