Naslov Internet izgublja nevtralnost?

S pojavom portalov za izmenjavo video posnetkov, in družabnih mrež, se je pretok vsebin na internetu močno povečal. Tisti, ki omenjene vsebine pregledujejo, pogosteje prispevajo k večji obremenitvi internetnih povezav. Nekateri internetni ponudniki so se tako odločili, da bodo del stroškov za prenos podatkov, preložili na ponudnike tovrstnih (za povezave obremenjujočih) storitev.

To pa privede do težave, ki je povezana z enakovrednim dostopom do vseh vsebin. Če bi namreč nekateri ponudniki storitev operaterjem plačevali za hitrejše delovanje storitev, ki jih ponujajo, bi v neenakovreden položaj spravili tiste, ki za to ne plačujejo. S tem bi bilo kršeno eno izmed temeljnih načel: nevtralnost oziroma enaka hitrost pri dostopu do vseh vsebin.

Obstaja tudi možnost prevalitve stroškov na uporabnike: v Veliki Britaniji so pri nekaterih ponudnikih internetnih storitev na voljo različni paketi, ki so specializirani na določeno področje delovanja. Tako lahko navdušeni igralci iger prek interneta naročijo paket, ki jim omogoča hitrejše povezave na področju igranja iger. Seveda je delovanje na nekaterih drugih področjih počasnejše.

Svoje so povedali tudi ponudniki storitev. Menijo namreč, da uporabniki storitev želijo nemogoče: hitrejše povezave na tistih področjih, ki jih največkrat uporabljajo, hkrati pa za to ne želijo okrnjene (torej počasnejše) povezave na drugih področjih.

Vir: Wakefield, Jane. Providers Question Nevtral net. BBC News, 7.12.2007.

Datum 10.12.2007
Print