Naslov Podjetja potrebujejo prilagojene računalniške sisteme

Gartner opozarja podjetja, da naj bodo previdna pri nakupu računalniške opreme za svoje potrebe.

Velikokrat se namreč z namenom zniževanja stroškov, odločijo za nakup cenejše računalniške opreme, v veliko primerih gre tudi za opremo, ki je namenjena običajnim uporabnikom. Cena te je nižja kot cena opreme, ki je specializirana za podjetja. Razlog za nakup tovrstne opreme je tudi v tem, da računalniški sistemi namenjeni običajnim uporabnikom hitreje sledijo trendom, kar zadovolji želje nekaterih uporabnikov te opreme v podjetjih.

Slabih strani tovrstnih sistemov je kar nekaj. So manj stabilni, treba jih je preizkusiti in prilagoditi glede na ostale sisteme v podjetju, imajo krajše proizvodne cikle, kar pomeni, da se je potrebno ob nakupu nove opreme nenehno prilagajati. Tovrstni računalniški sistemi ne izpolnjujejo varnostnih zahtev, njihova kakovost je slabša, velikokrat pa ne ponujajo ustreznih programov (kot je na primer operacijski sistem). Večji so tudi stroški popravil ob morebitnih okvarah.

V končni fazi je torej ob nakupu računalniške opreme za podjetja potrebno upoštevati tudi morebitne posredne stroške, ki jih bo nakup prinesel. Ti lahko obsegajo precejšen del začetnih stroškov. Gartner opozarja, da so cene računalniške opreme za podjetja višje z razlogom.

Vir: Gartner, 29.11.2007.

Datum 13.12.2007
Print