Naslov Slovenija v izdatkih za IKT zaostaja za tujino

Delo ugotavlja, da se informacijsko-telekomunikacijske panoge v Sloveniji razvijajo zadovoljivo, vendar pa se soočajo z določenimi težavami, ki njihov razvoj otežujejo.

Eden izmed problemov je majhnost slovenskega IKT trga. Ta je letno vreden okoli 750 milijonov evrov. Študentov IT je premalo, zaposlovanje tujih strokovnjakov je zapleteno in dolgotrajno. Obremenjenost plač z davki je visoka, postopki za pridobivanje razvojnih sredstev so neučinkoviti, prav tako pa je okolje neugodno za vlaganje tveganega kapitala.

Zanimiv je pogled večjih podjetij v tej panogi na našem trgu. Microsoft pravi, da je rast prodaje osebnih računalnikov, programske opreme in storitev spodbudna, gre za dvomestno število. Izdatki za IKT so 2,1 % BDP, kar je manj od svetovnega povprečja (2,5 %).

V IBM menijo, da je slovenski IKT trg že dokaj razvit. Slovenski uporabniki so odprti do uporabe novih, sodobnih rešitev, ki zahtevajo uvajanje svetovalnih in tehničnih storitev. Zaradi tega se njihovi prihodki na področju svetovanja vsako leto povečujejo.

HP je letošnje leto ocenil kot dobro, rast trga je bila večja od pričakovane. Ugotavljajo tudi, da je slovenski trg že razmeroma zrel, kar jih sili k iskanju novih priložnosti za poslovanje.

Mobitel trg, na katerem je prisoten, opisuje kot visoko rastoč. Poleg tega je tudi dinamičen in konkurenčen, s čimer pa se ne strinja Si.Mobil. Pri drugem največjem mobilnem operaterju pri nas menijo, da ravno monopolni položaj prej omenjenega podjetja onemogoča še uspešnejši razvoj mobilnih tehnologij.

UPC Telemach je opazil veliko povpraševanje po tako imenovani trojni ponudbi. Letos je prodajna uspešnica paket, ki ponuja televizijo, internet in telefonijo. Značilnost slovenskega internetnega dostopa so velike hitrosti širokopasovnih povezav, ki jih uporabniki pravzaprav še ne potrebujejo, hkrati pa so cene teh paketov nižje kot v drugih državah EU.

Vir: Drakulič, Igor. Izdatki za informacijske tehnologije so veliki, a še vedno manjši kot v tujini. Delo, 10.12.2007.

Vir Delo
Datum 14.12.2007
Print