Naslov ComScore in Nielsen NetRatings nista ustrezno merila obiskanosti spletnih strani

Leto 2007 je pomenilo vrhunec na področju merjenja spletnega občinstva, torej uporabnikov interneta. Zaradi povečevanja pomena spletnega oglaševanja je čedalje bolj pomembno število obiskovalcev strani, število ogledov oglasov in podobne statistike. V prejšnjem letu so se velikokrat pojavila nesoglasja med ustvarjalci oziroma lastniki spletnih strani na eni strani in agencijami, ki merijo statistike obiska na drugi strani.

Odstopanja v statistikah med tistimi, ki so jih izmerile raziskovalne agencije na eni strani in lastnimi podatki lastnikov strani na drugi strani, so privedle celo do posredovanja Interaktivne oglaševalske zbornice (IAB), ki je dve največji raziskovalni agenciji vzela pod drobnogled.

Rezultati so bili nepričakovani in presenetljivi. Agenciji sta pri merjenju uporabljali postopke in tehnologijo, ki je bila uvedena v radijski industriji pred sedmimi desetletji. Gre za agenciji comScore in Nielsen NetRatings.

Nekateri mediji, katerih obiskanost so merili pri omenjenih agencijah, so celo vložili tožbe. Zaradi netočnih, pogosto podcenjenih podatkih o obiskanosti so utrpeli neposredno škodo v obliki manjšega zanimanja oglaševalskih agencij, oziroma oglaševalcev. Ti namreč poleg statistik lastnikov strani zahtevajo še nepristranske podatke tretje strani, ki je v tem primeru dajala podcenjujoče podatke.

Popolnoma jasno je postalo, da so potrebni novi prijemi na področju merjenja internetnega občinstva. Internet se namreč neprestano razvija, nove tehnologije pa so zelo težko merljive z zastarelimi tehnologijami. Obe največji raziskovalni agenciji sta že začeli s prvimi koraki na tem področju. ComScore je razvil nov sistem merjenja števila obiskovalcev strani, ki je prilagojen za bloge in podobne nove oblike medijev, bolj natančno pa meri tudi število prikazov oglasov. Pri Nielsnu so predstavili sistem merjenja trajanja obiska strani, ki naj bi bil bolj natančen kot prejšnji. V letošnjem letu so razvili še nekaj podobnih sistemov, vprašanje pa je, če jih bodo raziskovalne agencije vključile v svoje meritve.

Svoje bo prispevala tudi Interaktivna oglaševalska zbornica. V letošnjem letu bodo namreč izdelali smernice, v katerih bodo opredeljeni nekateri osnovni izrazi (kot so različni uporabniki, obisk strani, trajanje obiska), ter nekateri drugi osnovni napotki.

Vir: ClickZ, 2.12.2007.

Vir ClickZ
Datum 18.01.2008
Print