Naslov Violinistka bo svoje posnetke na spletu ponudila brezplačno

Priznana britanska violinistka Tasmin Little bo svoje prihajajoče posnetke svojim poslušalcem ponudila brezplačno v obliki digitalnega prenosa glasbenih datotek s spleta, piše Reuters.

Omenjena violinistka je navdih našla v britanski skupini Radiohead, ki je oktobra lani svojim poslušalcem ponudila svoj sedmi album In rainbows samo preko spleta, poslušalci pa so sami določili ceno zanj. Glasbenica s to potezo želi povečati popularnost klasične glasbe in jo ljudem narediti nekoliko bolj dostopno. Vse več glasbenikov zaradi rastoče popularnosti digitalne glasbe uporablja spletno prodajo, s čimer zaobidejo tudi založbo in tradicionalne prodajne modele.

Po poročanju različnih medijev je večina poslušalcev skupine Radiohead album In Rainbows prenesla zastonj, drugi pravijo, da je povprečna vsota za album znašala 3 funte, kar je še vedno veliko več, kot bi Radiohead zaslužili preko založbe, ki seveda vzame svoj delež. Treba pa je vedeti, da je skupina po 1. januarju 2008 izdala album tudi v fizični obliki, ki je takoj zavzel prvo mesto najbolj prodajanih plošč v Veliki Britaniji.

Vir: Collett-White, Mike. Violinist offers recordings for free online. Reuters, 8.1.2008

Datum 24.01.2008
Print