Naslov Leto 2008 bo bolj dobičkonosno za pisce spletnih dnevnikov

Internetno oglaševanje je v razcvetu. Vsako leto se za promocijo prek interneta nameni čedalje več denarja. Tako bo tudi v letu 2008, ko naj bi na svoj račun prišli tudi tisti, ki so bili do sedaj nekoliko zapostavljeni. Med njimi so pisci spletnih dnevnikov.

Večje dobičke jim bodo omogočili dodatki že obstoječim oglaševalskim programom, ki bodo izboljšali učinkovitost oglasov in tako povečali njihovo donosnost. Gre predvsem za spremembe na področju grafične podobe oglasov in postavitve oglasov na strani. Pojavljajta pa se tudi novi obliki oglasov: video in zvočni oglasi. Slednje bo februarja ponudilo podjetje V2P Communications. Trajali bodo od 5 do 8 sekund in se bodo samodejno predvajali, ko bo obiskovalec prišel na stran. Novost je v ZDA sprožila precej zanimanja, prijavilo se je že prek 25.000 lastnikov spletnih strani.

Tudi Google je razkril nekaj novosti. V njihov sistem AdSense so testno dodali možnost povezave na predstavitvene video posnetke na YouTube. Nekatera oglaševalska podjetja oglaševalcem omogočajo postavitev oglasov v njihov RSS sistem, drugi so se osredotočili na prikazovanje oglasov ob obisku strani (samo) na mobilnih telefonih. Oglaševalska podjetja lastnikom strani dajejo več svobode pri sami grafični podobi oglasov, saj ti najbolje poznajo svoje stranke. V letošnjem letu bodo pomembno vlogo igrali tako imenovani "partnerski programi," ki nudijo določen delež zaslužka pri prodanih izdelkih, naročniki oglasov torej plačajo samo, če je ogled oglasa na strani privedel do nakupa.

Rešitev je še veliko, vsak pa mora najti najugodnejšo za svojo spletno stran, za kar je potrebno preizkušanje različnih oblik in sistemov oglaševanja ter različnih vrst oglasov.

Vir: Spors, Kelly K. New Services Help Bloggers Bring in Ad Revenue. The Wall Street Journal,15.1.2008.

Datum 28.01.2008
Print