Naslov Raziskovanje s pomočjo poslovne antropologije

Svoj proizvod lahko preko spleta ponudimo že dobri polovici Slovencev, vendar je treba doseči prav tiste uporabnike, ki iščejo točno določeno informacijo in želijo točno določen izdelek ali storitev, piše Večer.

Poslovna antropologija omogoča odgovore na vprašanja o tem, kako ponuditi neko informacijo ali izdelek točno tistemu uporabniku, ki to potrebuje. Pri raziskovanju s poslovno antropologijo ne gre za anketiranje in pridobivanje podatkov o splošni populaciji uporabnikov interneta, temveč za ciljano raziskovanje določenih uporabnikov, med raziskovalnimi metodami pa najdemo neposredno opazovanje z udeležbo, fokusne skupine, video raziskave in poglobljene intervjuje. Antropološke študije je doslej uporabilo že veliko znanih podjetij, Google, Microsoft, Intel, HP, itd.

Avtorica članka je naredila prvo slovensko antropološko raziskavo o vedenju spletnih uporabnikov, ki je potekala na domovih, v službah, v cyber kavarnah, itd. Pokazalo se je, da se doma za istim računalnikom pogosto izmenjajo tri generacije: prvošolček išče igre, njegova mama zdravstvene informacije, dedek pa informacije o potovanjih. Tehnologija seveda napreduje, za računalnikom pa sedimo ljudje, ki imamo svoje navade, le-te pa lahko uspešno prepoznajo le ljudje, ki so za to usposobljeni, torej antropologi.

Vir: Vuković, Jasna. Kdo sedi za računalnikom? Večer, 14.1.2008

Vir Večer
Datum 30.01.2008
Print