Naslov Prodaja glasbe preko spleta stekla tudi pri nas

Pred kratkim je začel delovati mZone, glasbeni portal, ki ga je razvila založba Menart Records, piše Delo. Portal je namenjen promociji slovenske glasbe ter legalni prodaji glasbenih datotek ter različnih vsebin za mobilno telefonijo.

Lara B je svoj album X kot prva izdala samo v digitalni obliki. En mp3 stane 99 centov, ponujene pa so tudi brezplačne vsebine. Zanimanje za posamezne skladbe se danes povečuje, za albume pa nekoliko upada, saj se najbolje prodajajo razne kompilacije, albume kot celovite izdelke pa kupujejo predvsem starejši in finančno močnejši ljubitelji glasbe. Za zdaj portal daje prednost domačim in hrvaškim izvajalcem, predvsem pa bi pri Menartu radi ponudili tudi katalog glasbe iz nekdanjih jugoslovanskih republik, prav tako pa tudi katalog že propadlih založb. Kasneje bodo na portal uvrstili tudi mednarodni katalog. Mp3 datoteke so legalne glasbene datoteke v kakovosti 192 kpb/s, vsaka datoteka ima osnovne podatke o izvajalcu, albumu ter fotografijo, s prenosom pa je zagotovljena tudi varnost.

Nekateri menijo, da je fizični nosilec glasbe začel izginjati že davno, zato objava glasbe na spletu ni nič novega. Prihodnost bo pokazala, kakšna bo glasbena industrija dejansko, saj se prilagajo izredno počasi. Tudi založba Nika bo na spletni strani EnaA.com v prodajalni Muza kmalu ponudila prodajo glasbe v digitalni obliki.

Glasba bo ostala pomemben vir zabave, izražanja in ustvarjanja, koncerti pa bodo morda postali ena redkih dobrin, kjer bo glasba deležna vse pozornosti. Spreminjal se bo format izmenjave in hrambe glasbe, najljubšega pa bomo izbrali potrošniki.

Vir: Matoz, Zdenko. Era fizičnih nosilcev glasbe je končana. Delo, 18.1.2008

Vir Delo
Datum 05.02.2008
Print