Naslov Glasbena industrija išče nove poslovne modele

Ob godrnjajočih glasbenikih, izgubah delovnih mest in nizki svetovni prodaji se zdaj glasbena industrija trudi z novimi poslovnimi modeli, piše Reuters. Novi poslovni modeli so usmerjeni predvsem v povečevanje prodaje digitalne glasbe in s tem nadomeščanje izgub ob zmanjšanju prodaje glasbenih CD-jev.

Industrija se je tako kot vsako leto sestala na francoski obali, veliko pozornosti pa je bilo namenjene storitvi Qtrax, ki naj bi ponujala več milijonov glasbenih datotek brezplačno. Sredstva bo pridobivala z oglaševanjem, storitev pa predstavlja eno od možnosti, ki bi jih industrija morala izkoristiti že prej, namesto iskanja novih rešitev pa je iskala načine zatiranja piratstva. Med novimi modeli najdemo tudi spletni storitvi Last.fm in Imeem.

Večje založbe, med katerimi je tudi EMI, pa se spogledujejo tudi z novimi modeli sponzorstva, pri čemer bi celotno turnejo ali album neke skupine sponzoriralo neko podjetje oziroma uveljavljena blagovna znamka. Obenem vodje založb opozarjajo, da bi bilo to dobro predvsem v primeru novih, mladih skupin, saj ni jasno, kako bi se na ta sistem odzvale že uveljavljene skupine.

Vir: Holton, Kate. Music industry tries carrot after years of stick. Reuters, 28.1.2008

Datum 15.02.2008
Print