Naslov Slabe strani spletnih omrežij

Svetovni spletni fenomen spletnih skupnosti ima vedno več uporabnikov, strokovnjake pa skrbijo predvsem osebni podatki, ki jih uporabniki izdajajo v okviru teh spletnih skupnosti, piše Delo.

Člani spletnih skupnosti ustvarjajo čisto nov spletni medij, ki bo najverjetneje zaznamoval razvoj spletnih aplikacij in platform. Pojavlja se vprašanje, kako zaščiteni so osebni podatki, ki jih uporabniki sicer vpisujejo prostovoljno. Množice obiskovalcev lahko vidijo osebne podatke, med uporabniki pa niso le mladostniki, temveč tudi ljudje z drugih starostnih skupin. Znanstveniki fenomen razlagajo na osnovi treh hipotez: veliko vlogo ima predvsem zabava, veliko število uporabnikov išče potrditev in pozornost, najpomembnejši motiv pa so zmenki ter flirtanje, ki se lahko prenesejo tudi na realni svet.

Skrbniki teh strani si manejo roke, saj so spletna socialna omrežja že pritegnila pozornost velikih korporacij, kot npr. Microsoft, bogastvo pa se skriva predvsem v neizmernem številu podatkov o uporabnikih.

Vir: Hanželič, Marko. Spletno druženje ima lahko posledice. Delo, 1.2.2008

Vir Delo
Datum 21.02.2008
Print