Naslov Kmalu tudi e-jedilniki?

Restavracije v ZDA, Evropi in na Japonskem testirajo nov sistem naročanja hrane. To naj bi bilo kmalu mogoče naročiti kar z ekrana nameščenega ob mizi. Tako bi se rešil problem z naročanjem pri natakarjih, ki jih je treba dostikrat čakati, pogostokrat se zmotijo pri naročilih ali pa njihov odnos ni na nivoju.

Sistem bi prinesel zmanjševanje stroškov, hkrati pa bi v restavracije privabili večji del mlajše populacije. Razmišljajo tudi o razširitvi ideje, tako da bi uvedli možnost gledanja televizije ob večerji ali pa celo igranja iger.

V Izraelu so podoben sistem že uvedli, z njegovim delovanjem so zadovoljni. Je namreč enostaven, omogoča hitro naročanje in prikaz cene, poleg tega pa je možen tudi grafičen prikaz jedi. To je všeč predvsem lastnikom restavracij, saj slika torte ali kakšne druge sladice poveča možnost za to, da jo stranka naroči.

Sistem ima tudi kritike. Nekateri menijo, da bo prinesel še večjo brezosebnost kosila, ki je v današnjem svetu že tako velika zaradi hitrega tempa življenja in posledičnega pomanjkanja časa.

Vir: Harrison, Rebecca. From tips to clicks: restaurants try e-menus. Reuters, 25.2.2008.

Datum 29.02.2008
Print