Naslov Spletne prevare: brezplačno pisanje vsebin

V zadnjem času čedalje bolj narašča število prevar prek spleta, v katerih lastniki spletnih strani prepričajo ljudi v brezplačno pisanje različnih vsebin. Te nato objavijo na svojih spletnih straneh in za oglede pridobivajo sponzorski denar.

Argumenti lastnikov strani, zakaj je brezplačno pisanje koristno, so različni. Nekateri piscem obljubijo, da jih bodo v prihodnosti plačevali. Drugi jih prepričujejo, da je za pisce dovolj, da v zameno dobijo takojšnjo medijsko izpostavljenost. Tretji jim obljubijo tehnično ali drugo pomoč v primeru, da bi se pisec odločil ustvariti svojo spletno stran. Seveda do pomoči nikoli ne pride.

Tovrstne goljufije so za splet škodljive. Pomenijo nelojalno konkurenco tistim stranem, ki piscem plačujejo. Tako so stroški delovanja nižji, dobički pa višji. Vsebine so velikokrat nekoristne in nestrokovne, saj jih ustvarijo neizkušeni pisci.

Novačenje tovrstnih piscev poteka celo prek elektronske pošte. Primer tovrstnega pisma je na viru. Pisci ponavadi kmalu ugotovijo, da ima od pisanje korist le lastnik strani, zato sčasoma prenehajo pisati. Založniki nato najdejo novega 'brezplačnega' pisca...

Vir: Crosbie, Vin. There is a digital sucker born every minute. ClickZ, 4.4.2008.

Vir ClickZ
Datum 11.04.2008
Print