Naslov Sevanje pri mobilnih telefonih je lahko nevarno

Področje sevanja mobilnih telefonov je v veliki meri še nerazjasnjeno, kljub temu, da se na leto opravi od 8 do 10 tisoč raziskav na to temo.

Inštitut za varovanje zdravja RS je prek kratkim opravil zanimiv preizkus. Med dva sevajoča mobilna telefona so za dlje časa postavili surovo jajce. Poskus je dokazal, da se na ta način jajce ni skuhalo. 

Mobilni telefoni prispevajo 61 % vsega elektromagnetnega sevanja, bazne postaje 16 %. Strokovnjaki omenjenega inštituta ljudem svetujejo, naj kupujejo mobilne telefone z nižjimi vrednostmi SAR. Priporočena je uporaba žičnih slušalk (brezžične namreč prav tako sevajo). Sevanja je manj pri boljšem signalu, prav tako pa pri signalu UMTS. Pomaga tudi, da slušalko ob uho prislonimo šele ob vzpostavitvi zveze. Nevarno je tudi sevanje iz baznih postaj (predvsem daljša izpostavljenost), preventiva v tem primeru je velika oddaljenost.

Strokovnjaki so opozorili še na nalepke in kristale, ki naj bi preprečevale elektromagnetna sevanja. Te so namreč brez učinka, torej so potegavščina.

Vir: Knavs, Nina. Sevanje: Mobilniki niso zlo, a je previdnost na mestu. Dnevnik, 3.6.2008.

Datum 11.06.2008
Print