Naslov Kje je meja med blogerji in novinarji?

Blogi so postali pomemben del sporočanja v današnjem medjiskem svetu. S pokrivanjem široke tematike so si pridobili zelo široko spletno občinstvo.

Od 960.000 rednih uporabnikov spleta starosti od 10 do 74 let v Sloveniji jih 120.000 spremlja bloge. Piscev blogov je okoli 16.000. Pojavlja se vprašanje, ali so pisci blogov novinarji. S sporočanjem o "ljudskih temah" namreč opravljajo na prvi pogled podobno nalogo kot novinarji: sporočajo o aktualnem dogajanju po svetu. Še več, njihove zgodbe velikokrat klasičnim medijim uidejo in javnosti ne bi bile predstavljene, če ne bi bilo blogerjev. 

Kljub temu so pisci blogov večinoma amaterji brez novinarskega šolanja ter brez navodil urednikov in vodstva medija, kot je to pri klasičnih medijih. Pisci blogov so pri svojem pisanju (razen v izjemnih primerih) neomejeni, pišejo lahko o čemer koli želijo. V ZDA so kljub temu blogerje zakonsko izenačili z novinarji, vsaj v nekaterih pogledih. Tako so pred kratkim tamkajšnji blogerji prvič dobili možnost pridobivanja akreditacij za določene dogodke. Seveda se zaplete, ko blogerji želijo enake pravice kot novinarji v primeru tožb in podobnih zapletov.

Vir: Jakopič, Kaja. Blogam, torej sem...novinar in zvezda. Mediawatch, maj 2008.

Datum 12.06.2008
Print