Naslov Slovenska blogosfera

Blogi so z nekaj leti zamude postali zelo priljubljeni tudi v Sloveniji. Valicon v svoji raziskavi ugotavlja, da je bralcev blogov pri nas okoli desetkrat več kot piscev. Prevladujejo predvsem zasebni dnevniki, katerih kakovost je precej nizka, pravi Valicon. 

Pisci blogov so kdorkoli: od najstnikov, navadnih ljudi, politikov, igralcev ter drugih znanih osebnosti. Na voljo imajo precej možnosti za brezplačno gostovanje pri različnih slovenskih ponudnikih, tu gre predvsem za medijske hiše. Te piscu bloga omogočijo tudi določeno stopnjo izpostavljenosti njegovega bloga širokemu krogu ljudi, gre predvsem za druge pisce blogov. 

Tudi pri nas se blogi uporabljajo v oglaševalske namene. Pred časom je tako Renault izpeljal celotno predstavitev svojega novega avtomobila prav s pomočjo bloga. Šli so celo tako daleč, da so piscem blogov posodili avto za nekajdnevno uporabo v zameno za kritiko. Akcija je bila uspešna. Kažejo se tudi zametki uporabe blogov v politične namene, vendar so bili prvi poskusi (šlo je predvsem za kopiranje ameriškega sistema) precej neuspešni.

Vir: Savič, Domen. Slovenska blogosfera: Dobri, umazani in zli. Monitor, november 2007.

Datum 18.07.2008
Print