Naslov Uporabniška mnenja o izdelkih so zelo pomembna

eMarketer ugotavlja, da so mnenja potrošnikov o izdelkih (storitvah), ki so jih že kupili, za Američane zelo pomembno merilo za odločanje o nakupu prek spleta.

61 % anketirancev je dejalo, da so si ogledali ocene izdelkov na spletu preden so se odločili za nakup. Spletni iskalniki so najpogostejši pripomoček za iskanje izdelkov pred nakupom. 8 od 10 vprašanih je dejalo, da imajo potrošniška mnenja vsaj nekaj vpliva na odločanje o nakupu. 38 % spletnih nakupovalcev si pred raziskovanjem o nakupu izdelka na spletu prebere kritike in mnenja tistih, ki si izdelek že lastijo. Mnenja drugih potrošnikov so nakupovalcem vredna celo več kot mnenja strokovnjakov.

Naslednja slika prikazuje minimalno število prebranih mnenj, preden se oseba odloči za nakup izdelka. Gre za osebe, ki letno opravijo vsaj 4 nakupe in za njih zapravijo vsaj 500 ameriških dolarjev.

Slika: Minimalno število prebranih kritik drugih kupcev, preden se oseba odloči za nakup (vir: eMarketer).

 

Skoraj polovica anketiranih oseb si pred nakupom prebere 4 do 7 kritik. Slaba tretjina se zadovolji z dvema oziroma tremi. 17 % anketirancev si prebere od 8 do 15 kritik, preden se odloči za nakup izdelka.

Vir: eMarketer, 9.7.2008.

Datum 22.07.2008
Print