Naslov Informacijska družba in vključenost

Med uporabniki sistema WWW je približno 20 % takšnih, ki ga zaradi posebnih zahtev oziroma potreb lahko uporabljajo le, če je sistem izdelan po načelih dostopnega WWW-ja. Tako prehod v informacijsko družbo ni samoumeven in lahek za vse uporabnike.

Ključno vodilo pri zagotavljanju dostopnosti je “dostopnost za vse”, kar pomeni, da je so rešitve dostopne čim širšemu krogu uporabnikov. Analiza problematike pokaže, da je potrebno problem razčleniti na 3 ravni: tehnologijo, navodila in orodja. Pri tehnologiji so ključne terminalska oprema, ustrezna priprava WWW strani oziroma vsebin ter Java. Navodila za pripravo prihajajo z različnih organizacij, enega najbolj svežih in temeljitih rezultatov prihaja s strani skupine WAI (Web Accessibility Initiative), ki sodeluje s skupino W3C. Orodja ki podpirajo zagotavljanje dostopnosti se osredotočajo na urejanje WWW strani in njihovo verifikacijo. Iniciative, kot že omenjeno, prihajajo z različnih strani, poleg skupine WAI so med bolj znanimi še: PROMISE, INCLUDE, TRACE in NCAM.

Informacijska družba za delovanje človeka odpira mnoge nove možnosti in če pri gradnji informacijske infrastrukture niso upoštevane tehnične zahteve, se lahko zgodi, da pride do še večjega izključevanja in razslojenosti.

Članek >> (pdf, 77 KB)

Vir: Bešter, Janez; Pustišel, Matevž. Načrtovanje WWW sistemov za uporabnike s posebnimi potrebami. LTFE, julij 2007

Vir LTFE
Datum 01.08.2008
Print