Naslov IKT in postmoderna družba

V postmodernem okolju, kjer se nahajamo, so IKT povzročile mnogo sprememb v človeškem komuniciranju in tudi v celotni družbi, piše avtorica seminarja.

Oblikovali so se kibernetski prostori, kibernetske identitete in skupnosti, virtualna resničnost in računalniško posredovano komuniciranje pa sta postali del človekovega vsakdanjika. V seminarju avtorica predstavi definicije kiberprostora, nato pa se posveti societalnemu kiberprostoru. Znotraj tega poglavja se posveča interesno-subkulturnim kiberprostorom, civilno-družbenim kiberprostorom in političnim kiberprostorom. Osrednja tema četrtega poglavja je znanstveno-izobraževalni kiberprostor, znotraj tega pa znanstveno-izobraževalna omrežjain splošna izobraževalna omrežja. Avtorica nadaljuje z gospodarsko-poslovnim kiberprostorom, znotraj katerega se posveti potrošniškemu kiberprostoru.

Računalniško posredovana komunikacija je vplivala na številne oblike prostorsko-časovne organizacije družbe, od organizacije delovnega procesa, potrošništva, izobraževanja do političnega in civilno-družbenega življenja.

Članek >> (pdf, 189 KB)

Vir: Pajtler, Anja. Kibernetski prostor. LTFE, julij 2008

Vir LTFE
Datum 04.08.2008
Print