Naslov Fenomen spletnih omrežij v svetu in pri nas

Vedno več posameznikov se ukvarja z ustvarjanjem spletne identitete, piše Monitor, spletne mesta pa ponujajo ustvarjanje spletnih samopredstavitev.

Prvi večji projekt spletnih omrežij je nastal v devetdesetih letih, imenoval pa se je Six Degrees, vseboval  je vse elemente današnjih omrežij: ustvarjanje profilov, povezovanje, fotoalbumi in pisanje dnevnikov. Strokovnjaki menijo, da je omrežje leta 2000 razpadlo med drugim tudi zaradi svoje prevelike naprednosti. Čez 2 leti se je pojavil Friendster, ki ima danes 60 milijonov uporabnikov. Analiza uporabnikov portala Friendster je pokazala, da je več kot 30 % uporabnikov starih od 35 do 54 let, druga največja skupina pa so ljudje, stari od 25 do 35 let.

Trenutno je največje omrežje na svetu MySpace, ki ga uporablja več kot 110 milijonov ljudi. Eden od razlogov za trenutno cvetenje socialnih omrežij je tudi potrošniška logika uporabnikov, ki čutijo, da morajo biti navzoči na spletu, čeprav koristi od spletne navzočnosti še vedno niso dokazane. Ob primerjavi spletnega dnevnika in profila na spletnem socialnem omrežju lahko takoj opazimo, da je dnevnik veliko bolj pod nadzorom uporabnika, prek npr. Facebooka pa se pretaka polno osebnih podatkov, ki lahko koristijo različnim organizacijam in ljudem. Pogosto gre pri spletnih omrežjih za preslikavo realnih odnosov, ki pa se zaradi različnih razlogov ne vzpostavijo v popolnosti oziroma jih osebe ne vzdržujejo tako, kot bi jih lahko. V Sloveniji je na Facebooku bilo postavljenih kar nekaj lažnih profilov slovenskih politikov, med drugim lahko najdemo Jožeta Jerovška, Lojzeta Peterleta in Andreja Soka. Kanadska vojska je svoje vojake opozorila, naj ne razkrivajo preveč osebnih podatkov, saj naj bi ravno s pomočjo spletnih omrežij teroristične organizacije pridobile veliko količino pomembnih podatkov. Spletna omrežja so za uporabnike dvorezni meč, saj veliko ljudi razkriva svoje osebne podatke, ki so včasih dostopni popolnim neznancem.

Spletna omrežja so bila do sedaj med seboj strogo ločena, vendar se že kažejo pobude za združevanje določenih aplikacij. Nekateri napovedujuejo, da se bo v različna omrežja možno prijaviti z enotnim profilom, spet drugi si želijo le dopolnjevanja seznama prijateljev z različnih omrežij. Potencial je neverjeten, uporabniki sami ponudijo informacije, ki jih lahko oglaševalci uporabijo. Ameriški raper 50 Cent se je od omrežja MySpace pred kratkim odcepil in ustvaril svojo mrežo, predvsem zaradi neposrednega dostopa do podatkov, ki ga na omrežju MySpace ni imel.

Slovenija za preostalim svetom na tem področju zaostaja. Glasbeniki imajo svoje profile, podjetja pa se še vedno bojijo vstopa na omrežja in razkrivanja podatkov. Sama prisotnost seveda ni dovolj, tako spletni profil kot spletni dnevnik je potrebno vzdrževati in ne le ustvariti ter nato čakati, da se kaj zgodi.

Vir: Savič, Domen. Raztrgane socialne mreže. Monitor, maj 2008

Datum 02.08.2008
Print