Naslov Napotki za dobro spletno trgovino

Tudi najbolj dovršena in všečna spletna stran ni vredna veliko, če nima uporabnikov, piše Moj mikro.

Na spletno stran moramo privabiti pravo ciljno populacijo, ki ji bo stran ponudila točno tisto, kar iščejo, če pa jim vsebina ne bo ustrezala, bodo stran kmalu zapustili. Pravzaprav niti ni toliko pomembno, koliko obiskovalcev imamo, temveč koliko časa se zadržijo na naši spletni strani, še bolj pomembno pa je, kako obiskovalce pretvoriti v kupce. Na internetu kupci pogosto zapustijo nakupovalano košarico in odnehajo, še preden opravijo nakup, saj je nakupovalni proces prezapleten in sestavljen iz prevelikega števila korakov. Med razlogi je tudi preveliko število zahtevanih osebnih podatkov, pomanjkljive informacije o dostavi, garanciji, servisu, stroških dostave, nezaupanju v sistem plačevanja, itd.

Nakupovalnega procesa se nikakor ne sme izkoristiti za izvedbo anket ali trženjskih raziskav, proces prodaje pa mora biti jasen, pregleden in hiter. Največkrat tudi ni najbolj priporočljivo, da je registracija nujen pogoj za nakup, saj bodo manj redni obiskovalci oziroma nakupovalci precej časa porabili za pridobitev gesla, kar jih lahko odvrne od nakupovalnega procesa. Ponudba mora biti aktualna in privlačna, saj tako privabi večje število kupcev, najpomembnejše informacije pa morajo biti ves čas v uporabnikovem vidnem polju, dobro pa je tudi, da je v zgornjem vidnem polju ves čas izpostavljena ugodna ponudba trgovine. Ker uporabniki veliko stvari iščejo preko iskalnikov, pridejo na stran skozi stranska vrata, zato je pomembno, da se uporabnik na katerikoli strani znajde oziroma ima določeno stopnjo orientacije. Potencialni kupec mora informacije najti na pravem mestu, saj je tako verjetnost, da bo opravil nakup, večja.

Spletna trgovina mora imeti profesionalen videz, tako v oblikovnega kot funkcionalnega vidika. Vedno je dobrodošla tudi pomoč, bodisi v obliki virtualnega asistenta, izobraževalnih člankov ali brezplačne telefonske številke. Lojalnostni programi izboljšujejo prodajo, saj se lojalni kupci, ki imajo zaradi svoje zvestobe določene ugodnosti in popuste, pogosteje odločijo za nakup. Predstavitev izdelkov mora biti ustrezna, torej dopolnjena s slikovnimi gradivi, po možnosti tudi z video posnetki, vsebina pa mora potencialnemu kupcu vzbuditi željo po nakupu. Pogosto je kupčeva odločitev olajšana tudi z vključitvijo primerjalnih tabel.

Konverzija je eden od osnovnih pokazateljev uspešnosti nakupvalnega procesa, meri pa se v razliki med tistimi, ki so vstopili v nakupovalni proces in tudi oddali naročilo. S pomočjo različnih orodij je moč analizirati aktivnosti uporabnikov na spletni strani, med ta orodja pa spadajo ClickTracks, ClickTale in Google Analytics. Zelo priporočljivo je, da se spremlja tudi število unikatnih in ponovnih kupcev, vire obiska, število ogledanih strani, čas zadržanja na strani, itd.

Vir: Moj mikro, 18.7.2008

Datum 05.08.2008
Print