Naslov Anonimnost in zasebnost pri brskanju po spletu

Ljudje, ki komunicirajo samo preko spleta, so pogosto anonimni, kar je še posebej mogoče v primeru, ko gre za nedolžno zabavo, piše Moj mikro. Prava identiteta je mnogo bolj pomembna, ko gre za poslovno komunikacijo ali pa odkrivanje nezakonitosti.

Ponudnik interneta vsakič, ko se s svojega računalnika priklopimo na internet, ve, kdo smo. To lahko brez težav ugotovi tudi v primeru uporabe dinamične IP številke. Ponudnik lahko podatke na zahtevo sodišča izroči organom pregona. Vroča zgodba trenutno so tudi podatki, ki jih hranijo spletni iskalniki. Iskalniki v računalnik naložijo piškotek (cookie), ki storitev iskanja izboljša, vendar pomeni določeno grožnjo zasebnosti, vendar pa to še ni dovolj za identifikacijo posameznika, vse dokler se ne prijavite v katero od storitev, ki jih spletni iskalnik ponuja, npr. elektronska pošta. Večina zahodnega sveta se strinja, da državni organi z nadzorom spleta preganjajo terorizem in pedofilijo, manj ljudi pa se strinja s splošnim nadzorom. Bolj kot dejanskega nadzora se bojimo tega, da je nadzor dejansko tehnološko mogoč in pogosto se sprašujemo, kako nadzorovati tistega, ki nas nadzoruje.

Ena od vrst nadzora je analiza prometa, s pomočjo katere se ugotavlja, kdo se s kom pogovarja, s poznavanjem izvora in cilja prometa je moč spremljati interese in obnašanje posameznika. Preprosta metoda analize prometa pomeni “sedenje” na komunikacijski poti med dvema uporabnikoma in prebirati določene podatke, bolj sofisticirane metode pa spremljajo več prometa in uporabljajo statistične metode za spremljanje vzorca komunikacije. Projekt Tor je namenjen zmanjševanju tveganja identifikacije uporabnikov s pomočjo analiz prometa. Orodja so v razvoju, omogočajo pa anonimno brskanje po spletnih straneh, objavljanje vsebin, uporabo programov za nsporedno komunikacijo in podobno. Uporabnik Tora je varnejši, saj Tor njegov promet usmerja prek tako imenovanih čebulnih strežnikov, kar oteži oziroma onemogoči analizo prometa.

Večini ni vseeno, če je na spletu pod nadzorom, vendar se nimamo česa bati, če se obnašamo pametno. Anonimnost je pomembna za ljudi, ki so žrtve spolnega ali kakšnega drugega nasilja, na udaru so tudi novinarji, ki imajo anonimne vire informacij in želijo zaščititi svoje informacije, tu so tudi politični ubežniki, ki zaradi pisanja o političnih razmerah ne želijo biti razkriti in podobno.

Vir: Moj mikro, 9.7.2008

Datum 07.08.2008
Print