Naslov Facebook se želi razširiti po spletu in drugod

Vodilni mož spletnega socialnega omrežja Facebook Mark Zuckerberg je pred kratkim spregovoril o širitvi omrežja po celem spletu, obenem pa se je tudi opravičil za nekaj preteklih napak, piše Reuters.

“Facebook Connect” bo spremenil obstoječe zaprto socialno omrežje v spletni fenomen, ki bo vključeval tretje osebe, med njimi tudi proizvajalce programske opreme, aplikacije pa bodo uporabne tudi na drugih napravah, ne le na računalnikih. Facebook je začel delovati leta 2004 kot stran za harvardske študente, v enem letu pa se je število njegovih uporabnikov povečalo za skoraj 70 milijonov, saj Facebook trenutno uporablja okoli 90 milijonov ljudi. Facebook se bo s to širitvijo počasi pozicioniral na podoben način, kot korporacija Microsoft, saj želi delovati na večih različnih ravneh, ne samo kot spletno socialno omrežje. Vodja Facebooka želi ustvariti proizvod, ki bo uporabnikom omogočil resnično predstavitev, želi si tudi, da bi ljudje bolj odprto delili stvari in informacije. Popularnost omrežja je pomagala ustvariti 24.000 različnih aplikacij, ki se uporabljajo znotraj omrežja, hkrati pa vodilni priznavajo, da so morali zaradi različnih kršitev zasebnosti lani umakniti kar 1.000 aplikacij.

Facebook ima trenutno 24 partnerjev, ki bodo razvijali različne aplikacije, obenem pa partnerjem zaupajo, da ne bodo zlorabljali podatkov uporabnikov za svoje namene. Med partnerji razvijalci tako najdemo CBS, Disney, Red Bull, itd.

Vir: Auchard, Eric. Private social network Facebook to go Web wide. Reuters, 23.7.2008

Datum 11.08.2008
Print