Naslov Listanje po revijah tudi na spletu

Monitor je raziskal ponudbo podjetij, ki omogočajo branje revij (ki se sicer izdajajo v fizični obliki), tudi na spletu, v digitalni obliki. Ponudba tovrstnih storitev pri nas je dokaj pestra. Monitor je raziskal ponudnike MCA, Richpaper ter Citadela.

Prvi vtis o tovrstnih revijah je, da se do določene mere precej približajo pravim, tiskanim revijam. Za to med drugim poskrbi tudi šelestenje papirja, ki ga omogočajo vsi ponudniki. Cene za izdajo revije v digitalni obliki so različne. Za 50 strani obsežno revijo se cene pričnejo pri 100 evrih, poleg tega pa je potrebno posebej plačati za gostovanje na strežniku. Pri nekaterih ponudnikih je to obvezno, saj je gostovanje tovrstne revije omogočeno samo na strežniku ponudnika revije.

Vsi ponudniki omogočajo uporabo njihovih grafičnih orodij za listanje po elektronskih revijah. Za to je potrebno odšteti tudi do 2000 dolarjev, kar ni malo. Res pa je, da licenca velja za vse bralce revije. 

Sistemi slovenskih ponudnikov se med seboj razlikujejo predvsem v kakovosti povečav, hitrosti nalaganja revij, cene pa so približno enake. V ZDA deluje ponudnik Zinio, ki ima nekoliko drugačen koncept delovanja. Deluje kot založnik, saj je na njihovem spletnem mestu naloženih več sto različnih revij. Posamezne izvode revije lahko kupimo za nekaj dolarjev.

Na koncu velja omeniti še dejstvo, da imajo vsa omenjena orodja zaščito proti kopiranju. Revij se ne da shraniti na računalnik, spletni iskalniki pa jih zaradi slikovnega formata ne najdejo.

Vir: Klasinc, David. Digitalno listanje. Monitor, oktober 2007.

Datum 22.08.2008
Print