Naslov Sponzorirane povezave so napreden način promocije

Sponzorirane povezave so v zadnjih letih čedalje bolj priljubljen način promocije oziroma oglaševanja izdelkov in storitev podjetij doma in po svetu. Združenje IAB za leto 2006 poroča, da je iskalni marketing postal vodilna oblika spletnega oglaševanja. V letu 2007 se je njegov delež še povečal.

Poglejmo si za kaj pravzaprav gre. Pri sponzoriranih povezavah je bistveno to, da podjetja svoje izdelke promovirajo ne prek klasičnih oglasov (kot so oglasni stolpi ter pasice), pač pa namesto tega spletnemu iskalniku plačajo, da njihovo spletno stran prikaže čim višje med prikaznimi rezultati s prikazi ključnih besed. Plačilo je potrebno le za klike na povezavo in ne oglede, kar precej zmanjša stroške, hkrati pa poveča prodajo, saj oglaševalec plača le klike, ki so na njegovo spletno stran pripeljali potencialno stranko. 

Pri nas je tovrstno oglaševanje najbolj razširjeno na najbolj priljubljenih iskalnikih, to sta slovenski Najdi.si in Google, oziroma njegov sistem AdWords. Prvi za klik na povezavo oglaševalcu zaračuna 0,4 evra, pri slednjem pa cena ni fiksno določena, pač pa je odvisna od zanimanja ostalih oglaševalcev za ključno besedo. Googlov sistem plačevanja je tehnološko nekoliko naprednejši in enostavnejši. Najdi.si po drugi strani odlikujeta osebni pristop in svetovanje njihovih marketinških strokovnjakov.

Vir: Skrt, Radoš. Učinkovitost sponzoriranih povezav. Moj mikro, 1.8.2008.

Datum 23.08.2008
Print