Naslov Pri uporabi WLAN omrežij je potrebno biti pazljiv

Brezžična (WLAN) omrežja so med uporabniki interneta čedalje bolj priljubljena, strmo pa se povečuje tudi njihovo število. Vendar pa brezžična omrežja ne prinašajo samo ugodnosti, pač pa so lahko tudi nevarna.

Monitor je preveril ponudbo dveh ponudnikov tovrstnih omrežij v Sloveniji. Prvo omrežje se imenuje eduroam, drugo pa NeoWLAN. Gre za dva največja ponudnika brezžičnih omrežij v Sloveniji. 

Za prvim stoji ARNES in je nekomercialne narave. Namenjen je izobraževalnim in raziskovalnim ustanovam. Pravzaprav gre za sistem, ki združuje samostojne sisteme različnih ustanov, med drugim tudi univerz. NeoWlan pa je komercialno omrežje, ki sta ga postavila Mobitel in Siol.

Monitor je ugotovil, da skrbnika omrežij dobro skrbita za varnost uporabnikov. Oba sistema za preverjanje istovetnosti uporabnikov uporabljata zelo učinkovite protokole in najnovejšp tehnologijo. Omrežji imata aktivno zaščito pred najbolj nevarnimi omrežnimi grožnjami. Obe omrežji podpirata uporabo varnostnih elementov CISF (sistem, ki ga je razvilo podjetje CISCO), ki so eni izmed najbolj učinkovitih na trgu. V obeh omrežjih se na letni ravni izvajajo varnostna testiranja.

Pri dveh največjih omrežjih je za varnost torej dobro poskrbljeno. Pri malih pa je nekoliko drugače. Zaradi manjšega števila uporabnikov ter posledično manj razpoložljivih sredstev, ta omrežja ne izvajajo varnostnih testiranj. Prav tako manj denarja namenijo za kvalitetno programsko ter strojno opremo.

Vir: Strosar, Edi. (Ne)varnost v javnih omrežjih WLAN. Monitor, april 2008.

Datum 25.08.2008
Print