Naslov Razlika med prodajanjem vsebin na spletu in v klasičnih oblikah

Prodajanje različnih vsebin na spletu, od avtorskih člankov do glasbe, se zaenkrat še ni uveljavilo v dovolj veliki meri. Za to obstaja kar nekaj omejitev.

Največja je gotovo ta, da so cene glasbe ter drugih vsebin na spletu enake kot za fizično obliko teh produktov. Ljudje za nekaj, kar lahko dobijo v fizični obliki na spletu enostavno niso pripravljeni plačati enakega zneska na spletu. Avtor članka rešitev vidi v znižanju cen in možnosti nakupa posameznik delov revije (člankov) ali glasbenega albuma (posamezne pesmi). Vendar se tu pojavi nov problem. Majhne zneske je tehnično težko zaračunati, zato ta rešitev odpade. 

Vsebine, ki so objavljene na spletu so lahko cenejše kot v fizični obliki, saj so tu stroški distribucije majhni, skorajda zanemarljivi. V nekaterih primerih lahko prav tako odpade provizija založbi, kar pomeni, da avtorju prodajane vsebine oziroma produkta ostane več denarja. Vendar pa tudi tu naletimo na problem. Zaščita avtorskih vsebin pred kopiranjem in nedovoljeno nadaljno distribucijo je namreč še zelo slaba, zato je prodaja vsebin na ta način finančno precej neučinkovita. Zakaj bi namreč uporabniki spleta plačevali za nekaj, kar si lahko prek izmenjevalnikov datotek naložijo brezplačno.

Vir: Pečenko. Nikolaj. Avtorjeva dilema. Monitor, april 2007.

Datum 30.08.2008
Print