Naslov Nepravilnosti pri zbiranju podatkov v namene oglaševanja

Nekaj podjetij, ki se ukvarjajo s trženjem oglasnega prostora na spletu, ter ponudnikov internetnega dostopa, je priznalo, da so v namene oglaševanja brez privoljenja zbirali podatke o uporabnikih interneta.

Google, vodilno oglaševalsko podjetje na spletu, je ravnokar začel uporabljati naprednejšo tehnologijo za zbiranje tovrstnih informacij. Za to podjetje je bil eden izmed pomembnih korakov nakup DoubleClicka, s čimer je gigant pridobil najnaprednejšo tehnologijo za analiziranje nakupnih navad posameznika, gre za vedenjsko targetiranje. Poleg Googla je tovrstne informacije zbiralo še 30 drugih podjetij. Tehnologijo je zelo težko nadzirati, zato so strokovnjaki za varovanje zasebnosti za prihodnje leto že napovedali uveljavitev strogih zakonskih pravil, ki bodo urejala področje zbiranja informacij v namene oglaševanja.

Uporabno vedenjskega targetiranja brez možnosti privolitve v zbiranje podatkov sta priznala tudi Yahoo in Microsoft. Pri prvem pravijo, da bodo kmalu uvedli možnost privolitve oziroma zavrnitve zbiranja podatkov s strani podjetij povezanih z oglaševanjem.

Usmerjeni oglasi so zelo dobičkonosni, zato so se testnega zbiranja podatkov lotili tudi nekateri ponudniki internetne povezave. Tudi oni uporabnikov njihovih storitev niso vprašali za privoljenje.

Za konec se še enkrat vrnimo k bodoči zakonodaji. Njen bistveni element je predvsem možnost privolitve v zbiranje podatkov, hkrati pa je potrebno natančno določiti pravila za njihovo zbiranje, menijo strokovnjaki.

Vir: Nakashima, Ellen. Some Web Firms Say They Track Behaviour Without Explicit Consent. Washington Post, 12.8.2008.

Datum 27.08.2008
Print