Naslov Odprtokodni CMS sistemi

Sistemi za upravljanje vsebin so orodja za preprosto vzdrževanje spletnih strani brez programerskih posegov, piše Moj mikro.

Večina podjetij ima danes svojo spletno stran, saj je precej težko shajati brez nje. Podjetje, ki meni, da spletne predstavitve ne potrebuje, se krepko moti. Napačno je tudi imeti spletno stran samo zaradi tega, ker jo ima tudi konkurenca. Načrtovanje in izdelava spletne strani zahteva veliko različnih znanj, od trženjskih, oblikovalskih, spletnih ter do programerskih. Seveda mora stran imeti ustrezno konceptualno in ergonomsko zasnovo, forma in funkcija morata biti usklajena, delovati pa mora hitro in varno. Za gostiteljstvo spletnih strani je najbolje izbrati zunanjega ponudnika, saj bodo posel opravili bolje in bolj kakovostno od nas samih, seveda pa ob določenih razlogih in potrebah tudi sami lahko postavite svoj strežnik. V vse segmente delovanja podjetja je potrebno vključiti spletno komuniciranje, spletna stran pa mora postati pomemben kanal za komunikacijo, zato je sprotno osveževanje nujno, za vpisovanje vsebin pa so najbolj primerni tisti ljudje, ki jih tudi ustvarjajo. Rešitve se s kratico imenujejo CMS – Content Management System oziroma orodja za urejanje spletnih vsebin. Gre za programsko opremo, ki jo namestimo v internetni strežnik in obiskovalcem prikazuje vsebino na internetu. Uporabniki besedilne vsebine urejajo v spletne urejevalniku besedil, ki je podoben standardnemu urejevalniku. Običajno CMS orodja ponujajo obilico modulov in razširitev, kot so forumi, objave novic, naročanje na objave, ankete, galerije slik, itd.

Dobrih odprtokodnih CMS rešitev je kar precej, dober pregled in primerjavo pa vam nudi spletna stran CMS Matrix.

  • Typo 3: eden zrelejših in starejših CMS sistemov, ki je precej razširjen tudi pri nas. Posebno težo je pri nas dobil pred leti, ko se je za uporabo odločila javna uprava, danes pa ga uporablja večina ministrstev. Za Typo 3 velja velika prilagodljivost strukturnim, vsebinskim in oblikovnim zahtevam spletnega mesta. Orodje zahteva kar nekaj znanja, odlikuje pa se s stabilnostjo in upravljalskimi orodji. Preveden je tudi v slovenski jezik.
  • Joomla! je drug zelo razširjen sistem, ki je pri nas uspešen predvsem zaradi hitrega prevoda v slovenščino in aktivne skupnosti uporabnikov pri nas. Joomla! je med najbolj preglednim, prijaznimi in preprostimi CMS-ji. Največja pomanjkljivost je šibka podpora večjezičnosti ter slab sistem dela z uporabnikovimi pravicami.
  • Plone: je med novejšimi sistemi, ki se precej hitro razvija. Uporaben je za najrazličnejše spletne portale, za intranetni informacijski sistem  hrambe podatkov ali pa za vodenje projektov. Plone poganja skriptni programski jezik Python.
  • Drupal: namenjen je upravljanju manjših in večjih spletnih mest, z njim je možno graditi skupnosti, debatne strani, portale, intranetne aplikacije, bloge, itd. Je orodje za uporabnike, ki zahtevajo veliko, vendar ne na račun preprostosti uporabe.

Odprtokodne tehnologije so omogočile, da imamo danes na voljo več deset orodij, ki omogočajo učinkovito in cenovno ugodno podporo delovnim procesom.

Vir: Kosmač, Jan. V splet bogato in odprto. Moj mikro, 5.8.2008

Datum 28.08.2008
Print