Naslov V Evropi kmalu enoten trg brezžičnih satelitskih storitev

Evropska komisija je pričela z izbirnim postopkom za evropske ponudnike satelitskih komunikacijskih storitev, piše Moj mikro.

Ponudniki satelitskih sistemov bodo v okviru enega izbirnega postopka lahko ponudili svoje storitve, kot so hitri prenos podatkov, mobilna televizija, zdravstvene storitve na daljavo, itd. Podjetja bodo od leta 2009 dalje lahko preko posebej za to rezerviranega spektra nudila brezžične storitve po vsej Evropi. Mobilne satelitske storitve imajo izredno prednost, saj pokrivajo skoraj celotno ozemlje EU, kar pomeni, da imajo vsi Evropejci priložnost za dostop do novih komunikacijskih storitev, tudi tisti na redkeje poseljenih in kmetijskih območjih. Namesto sedemindvajsetih trgov je sedaj en sam trg mobilnih satelitskih storitev, prvi sateliti pa bi lahko začeli delovati že leta 2009.

Tržna vrednost svetovne satelitske industrije znaša 77 milijard evrov, leta 2007 pa je dosegel 16-odstotno rast. Satelitske storitve so ustvarile približno 38 milijard evrov skupnega prometa.

Podjetja, ki so zainteresirana, lahko svoje prošnje Komisiji pošljejo do 7. oktobra 2008, pri čemer se bo v prvi fazi izbirnega postopka ocenjevala tehnična in komercialna sposobnost kandidatov, v drugi fazi pa bodo obravnavane naslednje postavke: hitrost, obseg storitev, učinkovita raba spektra, itd. Izbirni postopek naj bi se zaključil v prvi polovici leta 2009, ko naj bi se izstrelili tudi že prvi sateliti.

Vir: Moj mikro, 8.8.2008

Datum 27.08.2008
Print