Naslov Anketa med IKT strokovnjaki o spletu

 

Podjetje Cisco je marca na Bledu izvedlo strokovno konferenco Cisco Expo, ki je namenjena strokovnjakom iz področja IKT. V sklopu konference je bila izvedena tudi anketa. Strokovnjaki so v anketi izrazili upanje na cenejši in enostavnejši dostop do spleta, pridobivanje zanesljivih informacij ter varno spletno nakupovanje.

Anketa razkriva tudi, da 96 % vseh udeležencev, ki so sodelovali v anketi uporablja internet na delovnem mestu. 51 % jih uporablja tudi mobilni internet. 94 % tistih, ki internet uporabljajo v službi, ga uporablja tudi doma. Anketiranci v povprečju internetu namenijo 5, 63 ure dnevno. Le 6 % vprašanih splet uporablja samo v privatne namene. 66 % anketirancev brez interneta ne more ne v službenem ne v privatnem življenju.

Najpogostejša uporaba interneta je uporaba za iskanje novic in informacij (94 %), različne oblike komunikacije (elektronska pošta, skype, chat in video konference - 89 %). E-bančništvo uporablja 86 odstotkov anketirancev. Sledijo spletne rezervacije ter iskanje turističnih aranžmajev in počitnic (59 %). Za e-učenje jih internet uporablja 57 %, prek spleta pa nakupuje 51 % sodelujočih v anketi. 46 % anketirancev uporablja internet za zabavo, tretjina vprašanih pa se preizkuša tudi v produkciji vsebin (blogi...). Za iskanje socialnih stikov internet  uporablja 12 % anketirancev.

Najbolj priljubljene strani med anketiranci so google.com, 24ur.com in najdi.si. Večina udeležencev je že slišala za Web 2.0 tehnologijo. Tistim, ki so zanj že slišali, pomeni Web 2.0 predvsem nadgradnjo, razvoj in obojestransko komunikacijo.

Zanimiv je sklop odgovorov o družbenih mrežah. Le 22 % jih sodeluje pri ustvarjanju vsebin na spletnih mestih My Space, Youtube in Facebook. V virtualnem svetu Second Life jih sodeluje 15 %.

V anketi je sodelovalo 164 udeležencev konference. Po večini gre za IKT strokovnjake iz Slovenskih podjetij. .

Vir: Cisco Slovenija, april 2008.

Datum 03.09.2008
Print