Naslov Sektor IKT v Sloveniji

World Economic Forum je v letnem poročilu Slovenijo med 134 državami po razvitosti IKT uvrstil na 31. mesto, pred Češko in za Portugalsko. Na prvem mestu je Danska, sledita ji Švedska in Singapur. Lestvica države ocenjuje glede na tri kriterije:

  • poslovne, regulatorne in infrastrukturne pogoje IKT,
  • pripravljenost posameznikov, podjetij in državnih organov za uporabo IKT,
  • dejansko uporabo IKT slednjih.
 

Slovenija se nahaja v družbi Malte, Združenih Arabskih Emiratov, Katarja, Španije in Litve. Na prvem mestu je Danska, ki ji sledijo Švedska, Švica, ZDA in Singapur.

Na vrhu so torej države, ki so v samem svetovnem gospodarskem vrhu. To se kaže tudi v izdatkih za IKT tehnologije, ki so v mnogih državah postale gonilo razvoja. Slovenija se je najslabše odrezala na  področju tržne regulacije. Ta je kljub naporom nekaterih državnih agencij za povečevanje konkurence še vedno slaba. Na določenih področjih namreč še vedno prevladujejo posamezna podjetja s prevelikimi tržnimi deleži. Druga največja slabost Slovenije slabost je državna uporaba IKT. To je morda nekoliko presenetljivo, saj raziskave IDC kažejo, da je država največji posamezni vlagatelj v IKT pri nas, iz česar bi lahko sklepali, da je tudi precej velik uporabnik tovrstnih tehnologij.

Podjetja pri nas se v veliki meri poslužujejo IKT, zadovoljiva pa je tudi razvitost IKT infrastrukture. Prav tako je zadovoljiva uporaba IKT med posamezniki. Države na prvih mestih odlikuje predvsem jasna vizija za razvoj ter razumevanje pomembnosti IKT. Slovenija bo morala več pozornosti nameniti področju izobraževanja ter inovativnosti.

RIS poročilo IKT v podjetjih 2005 za omenjeno leto ugotavlja, da je med zaposlenimi v velikih in srednjih podjetjih slaba tretjina rednih uporabnikov računalniške opreme, med zaposlenimi v mikro ter majhnih podjetjih pa slaba polovica. Število osebnih računalnikov v slovenskih podjetjih se je leta 2005 glede na leto 2002 podvojilo. Dostop do interneta je imelo v povprečju 16 % zaposlenih v velikih podjetjih, 26 % v srednjih, 38 % v majhnih in 34 % zaposlenih v mikro podjetjih.

IDC Adriatics ugotavlja, da se bo rast slovenskega IKT trga letos zmanjšala na 5,8 %. Večji del te rasti bodo ustvarile investicije v programsko opremo, ki bodo dosegle skoraj 10 % rast. Slovenski IKT trg bo po ocenah analitikov v letošnjem letu (2008) dosegel 2,5 milijardi ameriških dolarjev prihodkov, od tega na IT panoge odpade 40 % prihodkov.

Vir: RIS.org

Povezave:

Datum 19.09.2008
Print