Naslov Nove tehnologije so v medicini vedno bolj v uporabi

Zdravniki vedno več uporabljajo splet, na blogih in forumih izmenjujejo svoje izkušnje, pri delu pa si pomagajo tudi z dlančniki in računalniškimi vmesniki, pišejo Finance.

Rezultati nekaterih raziskav kažejo, da skoraj polovica bodočih zdravnikov uporablja dlančnike za sezname zdravil, postopkov zdravljenja, itd. Medicincem nove tehnologije lajšajo delo in omogočajo hitrejše dostope do informacij, uporaba tehnologij pa je skoraj obvezna tudi za študente medicine. Videokonference, tečaji in druga izobraževanja v živo so po svetu že uveljavljeni, s pomočjo videokonferenc v ZDA ponekod uvajajo tudi svetovanje zdravnikov bolnikom na domu. V slovenski medicinski stroki se zavedajo, da je sledenje novim tehnologijam nujno, zato se jih tudi sami poslužujejo.

Koristni so tudi medicinski programi, ki omogočajo preverjanje medsebojnih interakcij zdravil ter njihovo zamenljivost. V ljubljanskem Kliničnem centru so v začetku leta uvedli sistem črtne kode, ki bo omogočil hitrejšo in enostavnejšo obravnavo bolnikov. Aplikacija omogoča celovit zajem podatkov o zdravljenju bolnika, evidentiranje podatkov pa je takojšnje oziroma ga je moč opraviti pri bolniku ali pa operacijski mizi.

Vir: Bolarič, Nataša. Medicinci vse bolj odvisni od tehnologij. Finance, 27.8.2008

Datum 12.09.2008
Print