Naslov Računalniški oblaki, patenti in blagovne znamke

Svetovni splet je za tržnike odprto bojišče, ki ponuja neomejeno tržnih aktivnosti in priložnosti, piše New York Times. Na področju "brandinga" se je pred kratkim odprla nova fronta: področje tako imenovanih računalniških oblakov.

Računalniški oblaki oziroma "cloud computing" so storitve oziroma programska oprema, do katerih uporabnik dostopa skozi spletni brskalnik, s pomočjo mobilnega telefona ali kakšne druge elektronske naprave. Storitev je izvršena na daljavo, nekje z "računalniškega oblaka". Ta izraz je skušal zaščititi Dell, ameriško sodišče za patente pa je razsodilo, da izraza "cloud computing" ni možno zaščititi oziroma patentirati. Izraz je preveč splošen in je bolj opisne narave, zato ga ni moč povezati z enim samim podjetjem. V zadnjih letih so bili patenti glavna tema strokovnjakov za intelektualno lastnino in sodišč in nič ne kaže, da bi se situacija kakorkoli spremenila. Prva bitka s področja zaščitenih blagovnih znamk se je že odvila, dogajala pa se je na področju domen, ko so posamezniki kupili določeno domeno in jo nato drago prodali nekemu podjetju. Leta 1999 je bil v ZDA sprejet zakon, ki je podjetjem omogočal tožbo posameznika, če je ta želel prodati domeno in s tem zaslužiti oziroma če je imel posameznik z neki domeno zle namene. Druga bitka se odvija na področju kupovanja ključnih besed v procesu iskanja informacij s pomočjo spletni iskalnikov, saj te ključne besede služijo predvsem v oglaševalske namene.

Microsoft je svojo blagovno znamko Windows ustvaril po nekajletnem trudu. Najprej je vložil zahtevo za zaščiteno blagovno znamko že leta 1990, ki pa je bila zavrnjena, češ da je preveč opisne narave. Microsoft je vztrajal, oglaševal in investiral, leta 1995 je ponovno vložil prošnjo za registracijo, ki je bila sprejeta, saj so dokazali, da ljudje izraz Windows povezujejo s podjetjem Microsoft.

Vir: Lohr, Steve. A new battle is beginning in branding for the web. New York Times, 31.8.2008

Vir New York s
Datum 16.09.2008
Print