Naslov Splet 2.0 se širi tudi na državne uslužbence

Poleg spleta 2.0 imamo tudi vlado 2.0, piše bloger Steve Ressler. Tehnologije, ki sestavljajo tako imenovani splet 2.0, imajo veliko moč tudi na področju vlade oziroma upravljanja države na splošno.

V ZDA se veliko vladnih organizacij osredotoča na to, kako s pomočjo tehnologij izboljšati sodelovanje in inovacije, zato so postavili tako imenovane organizacijske “wikije”, kjer se diskutira in objavlja ideje. Vladni sektor vedno več uporablja splet 2.0, pa naj bodo to spletna socialna omrežja, kot recimo Facebook, “wiki” spletne strani ali pa bloge. Profesionalna organizacija Young Government Leaders je bila osnovana zato, ker sta dva nova vladna uslužbenca želela stikov z vrstniki. Sedaj ima omrežje več kot 2.000 članov, tedensko obnovljen blog oziroma močno neformalno omrežje, ki je na nek način povezano z vlado, vendar ni pod njenim neposrednim vplivom. Podoben primer je spletna stran Firefighternation.com, spletno socialno omrežje ameriških gasilcev, reševalcev in urgentnih zdravstvenih delavcev. Omrežje ima več kot 22.000 registriranih članov, ki si delijo nasvete o praktično vseh stvareh, objavljajo svoje fotografije, novice, ipd. Štirje glavni razlogi za ustvarjanje tovrstnih omrežij so: pomanjkanje informacij, ki jih dostavijo zaposlovalci; ponujajo neposreden dostop do strokovnih informacij; člani jih vidijo kot avtentične skupnosti vrstnikov; ponujajo prostor za objavljanje in izražanje idej, kar v službah morda ni omogočeno. Ljudje, ki so zaposleni na nekoliko višjih položajih, imajo od teh omrežij ravno toliko, kot sami člani, saj lahko spoznajo delovanje svojih podrejenih, se učijo ter krepijo ali pa ustvarijo stike z njimi.

V prihodnosti bo še več priložnosti za ustvarjanje formalnih in neformalnih omrežij, naloga podjetij oziroma organizacij pa je, da se naučijo delovati na tem nivoju ter to delovanje izkoristiti na primeren način.

Vir: Ressler, Steve. Guest Blogger Steve Ressler on Government 2.0 & The Rise of Informal Networks. Wikinomics, 3.9.2008

Datum 17.09.2008
Print